Înapoi la articole

Strungăreața (diastema): Ce este, cauzele apariției și metode de tratament

Unele persoane o pot considera o trăsătură definitorie și se pot mândri cu ea, în timp ce altele cred că este un defect și își doresc să îl rezolve. Vorbim despre strungăreață, cunoscută și sub numele de diastemă. Indiferent de atitudinea pacienților cu privire la aceasta, ea poate provoca anumite probleme de ordin funcțional. Strungăreața poate apărea din cauze diverse și poate fi tratată prin diferite modalități, după caz. Află mai multe despre acest fenomen în cele ce urmează.

Ce este strungăreața (diastema)?

Strungăreața reprezintă un spațiu care se formează între dinți, prezent de cele mai multe ori între incisivii frontali. Însă, ea poate fi observată și în alte regiuni ale danturii. Diastema reprezintă, de fapt, un tip de anomalie dentară, cauzată de creșterea necorespunzătoare a danturii, care duce la o poziție incorectă a dinților. Ea poate fi prezentă atât la adulți, cât și la copii, însă la cei mici poate fi vizibilă doar la dinții de lapte și apoi poate dispărea.

strungareata

Principala implicație a strungăreței este cea de ordin estetic, anumite persoane fiind deranjate de prezența spațiilor între dinți. Însă, în anumite cazuri, ea poate avea un impact și asupra funcțiilor danturii, afectând procese precum vorbirea sau masticația.

Tipuri de diasteme

Diastemele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de felul în care se manifestă, fiecare având anumite caracteristici specifice. 

Diastema interincisivă

Acesta reprezintă cel mai frecvent întâlnit tip de strungăreață, fiind vorba despre spațiul prezent între cei doi incisivi centrali. De cele mai multe ori, ea este prezentă pe arcada maxilarului superior, însă poate fi întâlnită și pe arcada inferioară.

Diastema primară

Diastema primară poartă și numele de diastema veră și este localizată pe arcada superioară. Ea apare atunci când frenul buzei este foarte dezvoltat, ducând la separarea dinților. O astfel de problemă este de natură genetică, strungăreața primară fiind moștenită de la părinți.

Diastema falsă

Acest tip de strungăreață nu este neapărat asociat cu spații foarte mari între dinți, ci de alte mici anomalii, precum dinți rotiți. Ea poate fi vizibilă tot în regiunea incisivilor și poate fi asociată cu alte probleme dentare.

Diastema premolară

După cum o sugerează și numele, spațiul dentar se formează, în acest caz, la premolarii inferiori. De multe ori, pacienții pot suferi și alte anomalii dentare.

Diastema fiziologică

Acest tip este prezent doar la copii, la dantura formată din dinți de lapte. Aceștia au o dimensiune mai mică, motiv pentru care pot apărea spații interdentare. Însă, dinții permanenți care urmează să crească vor fi mai voluminoși, iar aceștia urmează să umple aceste spații.

Strungăreața – de ce apare?

Există mai mulți factori care pot duce la formarea spațiilor interdentare. O principală cauză este dimensiunea redusă a dinților. Atunci când dinții sunt prea mici în comparație cu osul maxilar, ei nu vor putea acoperi în totalitate zona danturii și, astfel, vor apărea aceste spații. Este posibil și ca dinții să nu aibă dimensiuni uniforme, unii fiind mai retrași decât ceilalți, astfel favorizând formarea strungăreței.

Atunci când dimensiunea dinților nu constituie o problemă, strungăreața poate apărea din cauza frenului labial mărit. Acest fren reprezintă acel țesut care face legătura dintre buza superioară și zona incisivilor frontali. Atunci când acesta este foarte proeminent, duce la o depărtare a dinților. Așa cum am menționat mai sus, acest fenomen este ereditar și cauzează formarea diastemei primare.

La fel ca alte anomalii dentare, strungăreața se poate forma drept rezultat al unor obiceiuri din timpul copilăriei care duc la deformarea danturii. Printre acestea, se numără suptul degetului sau al altor obiecte. Însă, strungăreața poate fi dobândită și în urma unor afecțiuni grave precum parodontoza.

Ce opțiuni de tratament există pentru strungăreață?

În funcție de severitatea simptomelor și de tipul diastemei, medicul stomatolog poate recomanda mai multe modalități de tratament pentru corectarea acesteia.

Aparatul dentar

Ortodonția este acea ramură a stomatologiei ce se ocupă cu corectarea poziției incorecte a dinților. Așadar, aceasta poate oferi rezolvări și pentru problema strungăreței. Medicul poate recomanda purtarea unui aparat dentar, care va exercita presiune pe dinți și va permite așezarea acestora în mod corespunzător pe arcadă, astfel îndepărtând acest spațiu.

Fațetele dentare

Este posibil ca strungăreața să fie corectată și cu fațete dentare. Aceste foi subțiri din ceramică se aplică direct pe dinți, oferindu-le un aspect mai plăcut și modificându-le forma. În cazul dinților foarte mici, care favorizează apariția strungăreței, fațetele pot fi utilizate pentru a le îmbunătăți forma și, astfel, pentru a “închide” spațiile interdentare.

Frenectomia

În cazul persoanelor cu un fren supradimensionat, se impune și realizarea acestei proceduri de micșorare chirurgicală. Prin modificarea mărimii frenului, acesta nu va mai exercita presiune pe dinți. Însă, dantura nu se va corecta de la sine, ci va fi necesară în continuare montarea unui aparat dentar. Procedura poate fi realizată și la copii, cât aceștia încă au dinții de lapte. Astfel, dentiția permanentă se poate dezvolta normal.

Tratamentul parodontozei

Parodontologia reprezintă ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea acestei afecțiuni grave. Atunci când strungăreața se formează din cauza parodontozei, este obligatoriu să se înceapă cu un tratament împotriva bolii. Apoi, în funcție de situația fiecărui pacient, medicul va face recomandări pentru a corecta spațierea dinților.

Strungăreața sau diastema poate pune anumite probleme de ordin estetic, dar și funcțional. Pentru ca acestea să nu se agraveze, vino la stomatolog pentru a vedea ce fel de tratament ți se potrivește. La cei mici, strungăreața poate fi temporară, însă este recomandat să apelezi la servicii de stomatologie pentru copii pentru un diagnostic clar și pentru eventuale proceduri care să micșoreze riscurile de apariție a altor afecțiuni dentare.

Smile Vision te ajută să scapi de strungăreață

Mădălina este una dintre pacientele care a apelat la noi pentru a scăpa de strungăreață și a-și îmbunătăți radical zâmbetul. Mădalina își dorea un zâmbet estetic, frumos, fără diastemă (strungă), mai alb, dar în același timp având o culoare și un aspect natural. Pentru a ajunge la rezultatul mult dorit și a scăpa de strungăreață, Mădălina a avut nevoie atât de implant dentar, cât și de fațete dentare.

strungăreață

Sunt Mădălina, am 26 de ani, iar ca orice femeie m-am concentrat și pe aspectul fizic, dantura fiind parte importantă pentru mine, chiar o carte de vizită. Nu aș putea să spun că am avut o dantură groaznică, mai degrabă problematică, suficient cât să mă facă să nu zâmbesc natural. De aici am acumulat anumite frustrări, indiferent de cât de sigură eram pe mine, mereu simțeam că mai e nevoie de ceva.

Așa am ajuns la Smile Vision, și chiar pot să spun că viața mea s-a schimbat. Paul și Sergiu au înțeles perfect ce îmi doresc, iar în 7 luni zâmbetul meu a devenit liber. Dacă până de curând l-am ascuns, acum abia mă oprești din a zâmbi.

Vă mulțumesc oameni frumoși!

Pentru programări, nu ezita să ne contactezi pe e-mail: office@smilevision.ro (sau direct prin intermediul formularului de pe pagina de Contact) sau la telefon: 0724-005 832.

La Smile Vision ești mereu pe mâini sigure!


18.05.2023