Înapoi la articole
Ortodontie

Ocluzia dentară și postura corpului

Toate schimbările din dantura noastră, precum cariile, dinții lipsă, sau alte anomalii dentare au implicații în întregul organism. Cum este posibil ca un pacient cu deviație de coloană vertebrală să fie trimis la consult la medicul stomatolog, iar un pacient cu ocluzie dentară incorectă să viziteze un specialist în  problemele coloanei vertebrale?

Aici intervine faptul ca totul în corpul nostru totul este interconectat.

Care sunt cauzele ce duc la o ocluzie dentară greșita?

Ocluzia dentară/muscătura reprezintă contactul dintre dinții maxilarului superior și dinții mandibulei. În situațiile când acest contact nu are loc în mod corect avem de-a face cu ocluzia dentară incorectă, denumită și malocluzie sau mușcătură greșită.

În general, acest fenomen apare din copilarie și are diferite cauze:

  • Cauze genetice: se poate moșteni de la părinți o ocluzie mai distalizată sau mezializată
  • Obiceiuri vicioase: acestea includ suptul degetului, obiectele interpuse între dinți, suptul buzei sau înghițirea cu limba poziționată între dinți. 
  • Poziția incorectă a spatelui: menținerea coloanei vertebrale într-o poziție incorectă are un rol asemănător cu obiceiurile vicioase care duc la deformarea ocluziei. Atunci când spatele nu este drept, copilul stă aplecat sau coloana are o poziție șerpuită, este afectată și poziția craniului și, implicit, a danturii. 

Adulții pot avea avea o ocluzie incorectă numai dacă au lăsat astfel de probleme netratate din copilărie. 

După schimbarea completă a danturii din dinți de lapte în dinți permanenți, mușcătura nu se mai poate strica, dar nici nu se mai poate corecta de la sine. Din această cauză, este foarte important, copii să meargă regulat la controale stomatologice.

Care sunt efectele unei ocluzii dentare incorecte?

Dezvoltarea necorespunzătoare a danturii, afectează aspectul general al feței.

Mușcătura greșită poate duce la dezvoltarea excesivă a buzei superioare și la formarea unui șanț între bărbie și buza inferioară, aceasta retrăgându-se mai spre interior. 

De asemenea, atunci când dinții superiori sunt poziționați foarte în față, poate apărea așa-zisul “profil de pasăre”.

Copiii cu ocluzii incorecte pot dezvolta probleme respiratorii. Deoarece oasele maxilare nu se dezvoltă corespunzător, respirația este afectată, iar copiii ajung să respire foarte mult pe gură, ducând la apariția unor stări de apatie sau astenie. 

De asemenea mestecarea incorectă sau dificultățile de igienizare a dinților sunt alte probleme care pot apărea si care pot favoriza mai ușor apariția cariilor.

Cum afli că ai o ocluzie dentară incorectă?

La o simpla consultație medicul stomatolog poate depista o oculizie dentara gresită. În cazul identificării unei ocluzii dentare gresita medicul specialist ortodont v-a realiza o radiografie de profil(teleradiografie) în care se fac măsurători pentru a identifica sensul de creștere și a descoperi dacă mandibula sau maxilarul este mai expansionat. Măsurătorile vor fi executate atât pe teleradiografie, cât și pe un model de studiu.

Cum se corectează ocluzia dentară?

Astfel de probleme se rezolvă foarte ușor în copilărie, deoarece se poate acționa mai ușor la nivelul articulației și se poate realiza expansiunea osoasă a maxilarului sau a mandibulei, obținându-se o ocluzie corectă.

În cazurile de natură genetică, se poate interveni la o vârstă fragedă cu ajutorul unor aparate dentare moi, din silicon, cu care copiii se pot obișnui foarte ușor. 

Pentru a preveni obiceiurile precum suptul buzei, se pot folosi și aparatele de noapte, care sunt recomandate în jurul vârstei de 7-8 ani.

Cele mai des utilizate soluții în cazul ocluziei dentare incorecte sunt aparatele dentare. Acestea forțează copilul să muște cu o mușcătură corectă. Fiind în creștere, articulația se poate remodela, oasele cresc, iar mandibula se repoziționează.

La fel ca în cazul tuturor serviciilor pe care le oferim și în ceea ce privește tratamentele de ortodonție folosim tehnologiile și materialele de ultimă generație.
Și nu ne rezumăm la asta.
Recomandăm de fiecare dată vizita la medicul specialist, pentru a ne asigura că rezolvăm de fiecare data și CAUZA nu doar EFECTUL . 

Mereu pe maini sigure!

Dr. Amiela Rus


26.05.2021